Τα τελευταία χρόνια, τα smartwatches έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλή, προσφέροντας στους χρήστες ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών, όπως παρακολούθηση της φυσικής κατάστασης, αποστολή μηνυμάτων, αναπαραγωγή μουσικής και πολλά ακόμα.

Τιμή

Ωστόσο, όταν πρόκειται να επιλέξετε ένα smartwatch, ένας από τους κύριους παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι η τιμή.
Ενώ ορισμένα smartwatches μπορεί να είναι σχετικά οικονομικά (από 40-80€), άλλα είναι πολύ ακριβά και μπορούν να ξεπεράσουν τα 1.000€.
Ποια είναι λοιπόν η διαφορά μεταξύ της αγοράς ενός ακριβού smartwatch σε σύγκριση με ένα φθηνό;

Σχεδιασμός και ποιότητα κατασκευής

Μία από τις πιο αισθητές διαφορές μεταξύ ενός ακριβού smartwatch και ενός οικονομικού είναι ο σχεδιασμός και η κατασκευή του. Τα ακριβά smartwatches διαθέτουν συχνά υλικά υψηλής ποιότητας, όπως ανοξείδωτο ατσάλι, τιτάνιο ή γυαλί από ζαφείρι, ενώ τα φθηνότερα μοντέλα είναι πιο πιθανό να είναι κατασκευασμένα από πιο οικονομικά υλικά, αλλά εξίσου ανθεκτικά. Αυτό σημαίνει ότι τα ακριβά smartwatches έχουν γενικά μια πιο πολυτελή αίσθηση.
Επιπλέον, οι εταιρίες που κατασκευάζουν ακριβά smartwatches έχουν επενδύσει πολλά χρήματα σε έρευνα για τον σχεδιασμό και την διαφήμιση τους. Οπότε, ένα σημαντικό κομμάτι του κόστους μεταφέρεται στον τελικό καταναλωτή. 
Από την άλλη, τα πιο οικονομικά μοντέλα, ακολουθούν την τεχνολογία. Οπότε το κομμάτι της έρευνας και του σχεδιασμού είναι σχεδόν μηδενικό. 


Χαρακτηριστικά και επιδόσεις

Μια άλλη σημαντική διαφορά μεταξύ ακριβών και οικονομικών smartwatches είναι τα χαρακτηριστικά και οι επιδόσεις τους. Τα ακριβότερα μοντέλα διαθέτουν συνήθως κάποια επιπλέον χαρακτηριστικά, όπως ενσωματωμένο GPS, συνδεσιμότητα κινητής τηλεφωνίας (SIM κάρτα) και ακριβότερους αισθητήρες για την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων γυμναστικής.
Μπορεί επίσης να προσφέρουν μια πιο ευέλικτη και ταχύτερη εμπειρία χρήσης χάρη σε ισχυρότερους επεξεργαστές και μεγαλύτερη μνήμη. Τα πιο οικονομικά μοντέλα από την άλλη, μπορεί να προσφέρουν ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά, για μια πιο βασική καθημερινή χρήση του smartwatch. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να εντοπίσετε πρώτα τους λόγους που θέλετε να αγοράσετε ένα smartwatch. Αν οι ανάγκες σας είναι απλές και αφορούν μια καθημερινή χρήση, ένα οικονομικό smartwatch μπορεί να σας καλύψει εξίσου με ένα ακριβό.

Διάρκεια ζωής της μπαταρίας

Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας ενός έξυπνου ρολογιού αποτελεί σημαντικό στοιχείο για πολλούς χρήστες. Τα ακριβά smartwatches έχουν συχνά μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, επιτρέποντάς τους να χρησιμοποιούνται για αρκετές ημέρες χωρίς να χρειάζεται επαναφόρτιση. Αντίθετα, τα φθηνότερα smartwatches έχουν συχνά μικρότερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, η οποία αρκετές φορές περιορίζεται στις 2-3 ημέρες χρήσης (για όσα διαθέτουν δυνατότητα κλήσεων, αλλιώς κυμαίνεται στη 1 βδομάδα).
Αυτό σημαίνει ότι τα ακριβά smartwatches είναι πιο βολικά για τους χρήστες που δεν θέλουν να ανησυχούν για τη συνεχή φόρτιση των συσκευών τους. 

Φήμη και υποστήριξη

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να εξετάσετε κατά την επιλογή μεταξύ ενός ακριβού και ενός οικονομικού smartwatch είναι η φήμη και η υποστήριξη της μάρκας. Τα ακριβότερα smartwatches παράγονται συχνά από γνωστές μάρκες με εδραιωμένη φήμη, πράγμα που σημαίνει ότι οι χρήστες μπορούν να αναμένουν υποστήριξη και πρόσβαση στην εξυπηρέτηση πελατών.
Τα οικονομικότερα smartwatches παράγονται συχνά από λιγότερο γνωστές μάρκες, γεγονός που μπορεί να σημαίνει ότι οι χρήστες μπορεί να δυσκολεύονται να λάβουν υποστήριξη ή να έχουν πρόσβαση σε ενημερώσεις λογισμικού. Ωστόσο, υπάρχουν εισαγωγικές εταιρίες που προσφέρουν αντίστοιχη υποστήριξη με τις αντιπροσωπείες.
Για αυτό, είναι σημαντικό, η αγορά να γίνει από κάποια εταιρία που θα σας εγγυηθεί την εύρυθμη λειτουργία του smartwatch. Ενώ επίσης, θα σας προσφέρει δυνατότητα αλλαγής ή επιστροφής χρημάτων, αν το προϊόν τελικά, δεν σας εξυπηρετήσει. 

Συμπερασματικά, υπάρχουν σαφείς διαφορές μεταξύ της αγοράς ενός ακριβού smartwatch και ενός οικονομικότερου. Ενώ τα ακριβότερα μοντέλα προσφέρουν σχεδιασμό, υλικά κατασκευής, χαρακτηριστικά και επιδόσεις, ενδέχεται να μην είναι κατάλληλα για όλους τους χρήστες, καθώς οι αξίες τους μπορούν να ξεπεράσουν ακόμα και τα 1.000€. Τα οικονομικότερα μοντέλα μπορεί να είναι πιο προσιτά και να προσφέρουν κάποια βασικά χαρακτηριστικά, με αντίστοιχη λειτουργικότητα και δυνατότητες. Η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί, φυσικά, από τις προτιμήσεις του καταναλωτή και τα χρήματα που θέλει και μπορεί να διαθέσει.